Актуални новини

Директорът на ОУ“Н. Вапцаров“ Петя Кочкова участва в световен образователен форум в Кипър

Директорът на ОУ „Никола Йонков Вапцаров“ Ботевград Петя Кочкова участва в световен образователен форум, който се провежда от 18 до 21 май в Лимасол (Кипър) .

ESHA свързва училищни лидери, политици, изследователи, обединени в обща цел да споделят добри практики и да подобряват образованието.

 

 

Иновации в действие в ОУ „Никола Й. Вапцаров“ Ботевград

В рамките на два дни, 12 и 13 април, в ОУ „Никола Й. Вапцаров“ – Ботевград се реализираха дейности по Националната програма „Иновации в действие“, с партньори ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“ – гр. Самоков, ОУ „Христо Смирненски“ – гр. Момин проход и ОУ „Отец Паисий“ – с. Петърч.

Официалната церемония по откриване на дейностите по проекта се състоя на 12.04.2022г., в сградата на Начален етап на ОУ „Никола Й. Вапцаров“. Тя започна с кратка музикална програма и приветствие от директора г-жа Петя Кочкова. Гости на събитието бяха г-жа Росица Иванова- Началник на Рeгионалното управление по образованието – София област, г-жа Илонка Ценкова- Старши експерт по Природни науки в РУО и директорите на училищата-партньори по проекта. Специален поздрав към ученици и учители отправи г-жа Росица Иванова. В своето слово тя изтъкна значимостта на подобен вид инициативи на началното и средното образование.

В реализирането на дейностите по Националната програма „Иновации в действие“ в ОУ „Никола Й. Вапцаров“ Ботевград се прилагат дигиталните техники на електронни дисплеи, използват се персонални лаптопи с пишещи устройства и визуализатор.

По време на представителните изяви в училището бяха демонстрирани интегрирани уроци по математика в класовете:

III „в“ клас с класен ръководител  г-жа Тошка Йончева

III „д“ клас с класен ръководител г-жа Румелия Янкова

VII „а“ клас с класен ръководител г-жа Бисерка Петкова

VII „б“ с преподавател г-жа Силвия Йорданова, съвместно с преподавателите по предметите г-жа Татяна Цонкова , г-жа Людмила Лазарова и г-жа Георги Петров.

Интегрираните уроци се проведоха: в Начален етап по предметите човекът и природата, история и цивилизации и български език и литература; в Прогимназиален етап – история и цивилизации, природни науки и музика. В уроците се включиха разнообразни творчески подходи, учебни продукти, създадени от ученици, използващи приложенията Jamboard, GeoGebra, Quizizz, лабиринти, интерактивни игри, с прилагане на мозъчна атака, екипна работа и др.

Челни места от Националния кръг на НС „Ключът на музиката“ завоюваха ученици от ОУ „Н.Й.Вапцаров“ – Ботевград

Челни места от Националния кръг на НС „Ключът на музиката“ завоюваха ученици от ОУ „Н.Й.Вапцаров“ – Ботевград – II място /85 точки/ за Ванеса Тихомир Петкова и Карина Петьова Василева от VII клас. Финалният кръг на Националното състезание се проведе  на 19.03.2022 г. в гр. Самоков. От класираните 8 ученици се отличиха още: Мариета Маринова Цончева и Марин Георгиев Пенков от VII клас – V място /82 точки/ и Янита Добринова Йорданова от VII клас – VIII място /79 точки/.

Училищното ръководство поздравява класираните ученици за постигнатите резултати и им пожелава здраве и вдъхновение за бъдещи творчески успехи.

ОУ„Никола Й. Вапцаров“- гр. Ботевград с открита педагогическа практика по математика

В изпълнение на Годишния  план на РУО- София област за учебната 2021/ 2022 г., на 28.02.2022 г. от 14.00 часа в Основно училище „Никола Йонков Вапцаров“, гр. Ботевград се проведе открита педагогическа практика с учители по математика, преподаващи в VII клас на тема „Правоъгълен триъгълник с ъгъл 30о. Упражнение“ , с преподавател г- жа Бисерка Петкова- главен учител по математика.

Гости на урока бяха ст. експерт Илонка Ценкова- природни науки, директорът на ОУ „Н. Й. Вапцаров“- г- жа Петя Кочкова, учители по математика от община Ботевград и община Правец.

Урокът съчетаваше приложение на високотехнологични устройства- визуализатор, интерактивен дисплей, персонални лаптопи с пишещи устройства и иновативни подходи. Включени бяха практически задачи, екипна работа, приложение Jamboard. Акцент бе подготовката за НВО VII клас. Под умелото ръководство на г- жа Бисерка Петкова учениците актуализираха знанията си за определения, теореми и формули. Показаха висока активност, динамика и много знания. Учениците от този клас имат много медали от състезания и олимпиади.

 

Директорът на ОУ “Н.Й.Вапцаров“- Ботевград с награда от министъра на образованието и науката

Петя Кочкова – директор на ОУ“Н.Й.Вапцаров“ е сред 104 директори от страната , удостоени с индивидуална парична награда за прилагане на ефективни политики, за постигане на високи образователни успехи в т. ч. обучение от разстояние в електронна среда, за повишаване на доверието на общността към училищния екип и образователната среда на регионално и национално ниво, за мотивиране на педагогическите специалисти да прилагат иновации в образователния процес, за прилагане на ефективни модели за взаимодействие с родителите и превръщането им партньори на институцията.

Петя Кочкова сподели:

„Тази награда е отражение на труда на целия екип, за постигнатите високи постижения с учениците, с активното партньорство на родителите и редица други институции. Благодаря на Министъра на образованието и науката,  на Началника на РУО-София област, г- жа Росица Иванова за оценката, доверието и ползотворното сътрудничество“.

Повод за гордост

   ОУ,, Н. Й. Вапцаров“ е отличено в конкурс за есе и рисунка, организиран от Областна администрация на Софийска област по случай 1 ноември – Ден на народните будители, между учениците от училищата в Софийска област, под надслов „Мисия Будител“ в категория отлично представяне на училища.
В конкурса ,,Мисия Будител“ 2021 г. в категория рисунка са наградени Моника Иванова от IIIд клас и Деа Иванова от IVд клас, а в категория есе – седмокласничката Таня Николова.
   Тази година се навършват 1340 години от основаването на българската държава. Затова акцентът на есетата и рисунките е върху величието на българската държава, върху личностите, които са я изградили и продължават да я градят, върху създадената през вековете книжовност и пазителите на духовността и в най-мрачните за държавата и нацията ни времена. Хиляда триста и четиридесет години нашата нация е раждала будителите, заради които днес стоим достойно на картата на Европа и света и имаме принос в световната култура и наука.
Честит празник!

ОУ“Н. Вапцаров“ се включи в Европейския ден на спорта в училище

Основно училище „Н. Й. Вапцаров“ подкрепя кампанията за най-активно училище, организирана от екипа на сдружение „БГ Бъди активен“, която е част от националната кампания NowWe MOVE, подкрепена от МОН и ММС.

Досега училището е участвало в двете инициативи – „Европейски ден без асансьори – 28. април“ и „Седмица на физическата активност и спорта – 31 май/6 юни“  като e получило  два сертификата за активно участие.

През тази учебна година събитието, носещо най-много точки в кампанията е Европейският ден на спорта в училище.

Европейският училищен спортен ден (ESSD) е учебен ден, посветен на забавлението, играта заедно и насърчаването на физическата активност и здравето за всички. Това е празник, който дава възможност на училищата да:

 • Повишат  профила на физическото възпитание (ФИ) и училищния спорт
 • Създават забавление и наслада чрез инициативи за физическа активност за млади хора
 • Насърчат здравето и благосъстоянието за учене през целия живот
 • Насърчат  социалното включване и развивайте социалните компетенции сред своите ученици.

Основна тема на празника на европейско ниво през 2021 година е “Активни пространства” и как дворът на училището може да подтиква децата към повече физическа активност. Училищата са поканени да преосмислят училищната база, като инструмент за мотивация на децата да се движат повече чрез различни асфалтни игри, артистични и креативни намеси и доза изобретателност.

С помощта на тебешири, малко боя или други методи училищните дворове могат да бъдат активен атракцион в ежедневието на детето. Успоредно с тази тема сдружение „BG Бъди активен“ продължава да поставя акцент на темата за Опазваненаоколнатасреда – разделно събиране на отпадъци.

Училището получи критерии за оценяване, като  за всяка дейност ще получи точки. Учителите по физическо възпитание и спорт, съвместно със Светослава Христова , и начални учители се постараха да организират  Европейския ден на спорта , така , че училището  да получи максимален брой точки, като се включиха  в мероприятия и по двете теми на събитието:

Активни пространтва

Нарисуваха  двора трайно  със интерактивни игри, свързани с физическа активност:” Не се сърди човече” , „ Дама” , Танцувай с мен или „ Следвай ме „ .Учениците нарисуваха още много игри с тебешир на асфалта. Всички заедно играха  с удоволствие. Малките ученици от начален етап  участваха  и с   Аеробика на стол – 5 мин  в класната стая.

Чисто събитие

Учениците изготвиха кошчета в часовете по технологии за разделно събиране и участваха с щафетни игри с разделно събиране на отпадъци.

Най – интересната част беше изготвянето на флашмоб от ученици , използвайки песента  „ Междучасие” и танцувайки в пространството на  нова  асфалтна игра в двора на училище  – предаван  на живо във ФБ и използване на хаштаг #ESSD2021 # ESSDdance

През целия ден  по различно време , участие взеха всички ученици, като   спазваха противоепидемичните мерки.

Европейски ден на спорта – „Активни пространства“

     Основно училище „Н. Й. Вапцаров“ подкрепя кампанията за най-активно училище, организирана от екипа на сдружение „БГ Бъди активен“, която е част от националната кампания NowWe MOVE, подкрепена от МОН и ММС.
Досега училището ни е участвало в двете инициативи – „Европейски ден без асансьори – 28. април“ и „Седмица на физическата активност и спорта – 31 май/6 юни“
През тази учебна година събитието, носещо най-много точки в кампанията е Европейският ден на спорта в училище.
Основна тема на празника на европейско ниво през 2021 година е “Активни пространства” и как дворът на училището може да подтиква децата към повече физическа активност. Училищата са поканени да преосмислят училищната база като инструмент за мотивация на децата да се движат повече чрез различни асфалтни игри, артистични и креативни намеси и доза изобретателност.
С помощта на тебешири, малко боя или други методи училищните дворове могат да бъдат активен атракцион в ежедневието на детето. Успоредно с тази тема сдружение „BG Бъди активен“ продължава да поставя акцент на темата за Опазване на околната среда – разделно събиране на отпадъци.
В нашето училище започна трескава подготовка на активните пространства.
Може да бъде изображение с на открито
Няма налично описание.

Няма налично описание.

Международен ден на мира в ОУ „Никола Йонков Вапцаров“ –

гр. Ботевград

         На 21 септември 2021 г. се отбеляза Международния ден на мира. В нашето училище се проведоха следните дейности с ученици от прогимназиален етап :
– Изготвяне и представяне на презентация за 21 септември – Международен ден на мира, в която основните акценти са: 40 години от обявяването на Международен ден на мира, темата на тазгодишното отбелязване – „По-добро възстановяване за един справедлив и устойчив свят“, посланията на Генералния секретар на ООН, призивът на Дружество за ООН в България – „Празнувайте мира, като се изправите срещу актовете на омраза онлайн и офлайн и като разпространявате състрадание, доброта и надежда в лицето на пандемията и докато се възстановяваме.“;
– „Накратко за Малала“ – „ученически разказ“ пред учениците от VII а клас за Малала, храброто момиче от Пакистан, жертва на насилие от страна на талибаните през 2012 г. и носител на Наградата за свобода на мисълта „Сахаров“ през 2013 г., както и на Нобелова награда за мир през 2014 г.;
– Игри в VII а и VII б клас , подходящи за размишления, съучастие и работа в екип: занимание „Мирът е като …“, в което учениците довършват изречения за мира, а целта е да се разбере, че хората разбират мира по различен начин;
– Занимание „Статуи“, в което участниците, в малки групи подготвят статуя със своите тела, за да изразят представата си за мир;
– Занимание „Впечатления от войната“, в което на учениците се раздават снимки от военни действия и се поставя задачата – по двама- да погледнат снимката, да запишат първата си асоциация и чувство върху флипчарт, след това да структурират мислите си и да подготвят кратка презентация за снимката и за това как им е повлияла, как са се почувствали.
– Общокласен рецитал в V г на тема „Мирът е като …“ – целият клас произнася заедно, че мирът е като водата, планината, слон, пеперуда, злато, като да ядеш вкусна ягода и др.
Нека празнуваме!
„Празнувайте мира, като се изправите срещу актовете на омраза онлайн и офлайн и като разпространявате състрадание, доброта и надежда в лицето на пандемията и докато се възстановяваме.“
Може да бъде изображение с 11 души, изправени хора и на закрито

Може да бъде изображение с 6 души, изправени хора и на закрито

Може да бъде изображение с един или повече хора, изправени хора и на закрито

Може да бъде изображение с 2 души, изправени хора и на закрито

Може да бъде изображение с 2 души, изправени хора и на закрито

Може да бъде изображение с текстово съобщение

 

ОУ „Никола Йонков Вапцаров“ отбеляза 21 септември- Ден без загинали на пътя

На 21.09.2021 г. в ОУ „Никола Йонков Вапцаров“- Ботевград се проведе мероприятие с послание: „Спазвай правилата! Спаси живот!“, като част от Европейската седмица на мобилността и 21 септември- Ден без загинали на пътя. Участваха ученици от начален етап. Партньор на мероприятието беше РУ на МВР- Ботевград. Мл. инспектор Иван Дилов и мл. автоконтрольор Венелина Петкова изнесоха беседа за правилата за безопасност на движение по пътищата и задаваха въпроси. Учениците показаха практически умения за управление на велосипед и движение като пешеходци на училищната площадка за обучение по БДП. Демонстрираха и знания за пътните знаци. Накрая поздравиха гостите с тематична песен и стихотворение. За повода беше подредена изложба.
Може да бъде изображение с 1 човек, изправен и път
Може да бъде изображение с един или повече хора и на открито
Може да бъде изображение с 1 човек, изправен, велосипед и на открито
Може да бъде изображение с 1 човек, изправен и на открито
Може да бъде изображение с 1 човек, изправен и на открито
Няма налично описание на снимката.

Новата учебна година бе открита в ОУ“Никола Вапцаров“ Ботевград

113 първокласници в 5 паралелки  прекрачиха за първи път училищния праг  в ОУ“Никола Вапцаров“ Ботевград , от общ брой първокласници в община Ботевград – 305. Първият учебен ден посрещат в любимото училище 865 ученици, от които 500 са в Начален етап.

Тържественият ден бе официално открит и в двете сгради на учебното заведение, с ограничен брой присъстващи, заради противоепидемичните мерки. Гост на тържеството в сградата на Начален етап  бе Камен Еленков – Началник „Социални и хуманитарни дейности“ в Община Ботевград.

Директорът Петя Кочкова приветства с „Добре дошли“ най-малките ученици и честити на всички присъстващи новата 2021/2022учебна година. Тя заяви, че с новите предизвикателства на  ковид пандемията училището гарантира безопасна учебна среда. По този повод учебната година се открива етапно във всички класове. „Гарантираме ви интересни училищни занимания и различни мероприятия извън учебните часове. Радваме се , че имаме отговорни родители, които са неизменно до своите деца“. Г-жа  Кочкова пожела на първокласниците да бъдат жадни за наука, да обичат училището, да мечтаят и да си поставят цели, които да реализират заедно със своите учители.

Поздравителен адрес, от името на кмета на община Ботевград – Иван Гавалюгов, прочете г-н Камен Еленков. „Днес първият училищен звънец ще огласи България и децата ни с радост и вълнение ще прекрачат прага на своето училище, жадни за просвещение и знания. В този ден ние родителите Ви поверяваме най-скъпото си – нашите деца. Признателни сме към Вас учители и Вашето благородно дело да възпитавате и изграждате достойни граждани на Република България. Скъпи ученици, знайте, че училището е храм на знанието, но тое Ваш втори дом, където не само пораствате физически, но израствате духовно и се превръщате в осъзнати личности. На добър час!  “ , се казва още в Поздравителния адрес.

Поздравителни адреси бяха изпратени още от г-жа Росица Иванова – Началник на Регионалното управление по образование-София област, от министъра на образованието и науката проф. Николай Денков, от Радослав Стойчев – областен управител на Софийска област, от Ирена Атанасова – председател на Комисията по образование и наука в 46-то Народно събрание на Република България и др.

Приветствено слово директорът на ОУ “Н.Вапцаров“ отправи и към по-големите ученици в прогимназиален етап. „ Отново е 15 септември и отново училищният двор се изпълни с глъч и радостни песни. Честит да ни бъде днешният празничен ден. На прага сме пред нови изпитания, една година с не известности от това как ще се учи – присъствено или онлайн, но Вие и нашият екип сте достатъчно подготвени и ще надграждаме знанията, които сме придобили до момента“, заяви Петя Кочкова. Директорът подчерта, че училище „Н.Вапцаров“ има амбицията да се бори за челните резултати на националните външни оценявания. Г-жа Кочкова припомни, че през изминалата 2020/2021 година училището е сред първите 10 училища в Софийска област с най- добър резултат. „За да постигаме тези резултати са необходими усилията на всички – на учителите, на учениците и на родителите, на които изключително много разчитаме. Осигуряваме целодневна организация на учебния ден за учениците, които желаят  подпомагане на техните знания. Убедена съм, че в утрешния присъствен ден ще видите коренна промяна в материалната база“, посочи директорът. По думите на г-жа Кочкова учениците  ще се радват на нов компютърен кабинет , ще работят в STEM  центъра с високи технологии и стереоскопични лаптопи, с електронни дисплеи в класните стаи, със заряд бокс и др. „ Убедена съм, че всичко това ще Ви мотивира и зарежда с позитивизъм и ежедневно да искате да мечтаете и да си поставяте все по-високи цели“, добави директорът. Г-жа Кочкова пожела на учениците и техните семейства да бъдат здрави, устойчиви на това, което предстои. Тя подчерта, че училището предлага безопасна среда за учене. Осигурени са всички необходими мерки за почистване.

 

Директор, учител и ученици на годината от ОУ “Никола Йонков Вапцаров“ – град Ботевград, с почетни грамоти и плакети от РУО-София област

 

На 03.06.2021 г. в Античния културно – комуникационен комплекс „Сердика“ в град София г-жа Росица Иванова – Началник на РУО – София област връчи грамоти и плакети на  Петя Константинова Кочкова – директор на ОУ „Никола Йонков Вапцаров“ – град Ботевград; Татяна Василева Цонкова – главен учител ООУППЕ и заместник- директор учебна дейност за значим принос в развитието на училищното образование в Софийска област и доказан висок професионализъм и всеотдайност към професията и училището през учебната 2020/2021 година.

За високи постижения в олимпиади и състезания, грамоти получиха следните ученици:

Лъчезар Лъчезаров Вунчев от II в клас

Деница Евгениева Босилкова от V а клас

Деян Красимиров Минев от VII а клас

Калина Василева Гергова от VII а клас

Матилда Илиева Матева от VII б клас

Церемонията бе открита с песен изпълнена от Деница Босилкова – ученичка от V а клас в ОУ „Н. Й. Вапцаров“ – град Ботевград.

 

 

 

Министърът на образованието Красимир Вълчев откри STEM център в 

ОУ „Н.Й.Вапцаров“ Ботевград

Иновативен STEM център – нови дигитални кабинети „Физика“, „Химия“ и „Биология“ откри Красимир Вълчев – министър на науката и образованието днес в 10.30ч в ОУ “Никола Йонков Вапцаров“ Ботевград.

Лентата прерязаха с него още Росица Иванова – Началник на Регионално управление на образованието  – София регион и Петя Кочкова – директор на училището. По повод днешния празник -Ден на земята, Красимир Вълчев посади дръвче в двора на учебното заведение.

Иновативното училищно звено е с наименование „Център за природни науки, изследвани и иновации“. Той е с обща площ от 260 квадратни метра на един етаж, в източното крило на учебното заведение, обхващащо три кабинета, които предоставят модерна физическа среда, комбинирана с разнообразни технологични решения и инструменти. Центърът представлява комбинация между интерактивни технологии за виртуална и добавена реалност. Този между предметен подход към преподаването и ученето премахва традиционните бариери между STEM дисциплините и ги интегрира в конкретни и приложими спрямо реалния живот учебни преживявания.

Най-просто казано STEM е абревиатура, състояща се от четири основни познавателни направления – наука, технология, инженерство и математика. В STEM центъра учениците ще работят и учат със z Spase лаптопи, които разполагат с три сензорни модалности, разширяващи обхвата на информационните канали, по които учениците работят и усвояват учебното съдържание. Идеята на новото STEM пространство, е да предостави възможности за обучение изграждане на умения в областта на електрониката, програмирането и роботиката.

Акцент в обучението e oблачната технология за постигане на устойчивост на процесите в предвидени център, независимо от формата на обучение. Kaто пример за този процес, основан и изискващ активно прилагане на новата технология е:

 • учителят предава новото съдържание с plan дисплея, паралелно с това е пуснал споделяне на екрана в рамките на виртуалната класна стая
 • присъстващите ученици виждат всичко в реално време и работят на своите персонални работни места
 • отсъстващите могат да наблюдават случващото се на дисплея в реално време от дистанция
 • целият процес в клас се записва и се качва на обща облачна платформа
 • отсъстващите, които не са наблюдавали часа в реално време, могат да намерят записания урок или презентация дистанционно по всяко време. Този начин се постига
 • присъствено и дистанционно обучение.

 

ОУ „Н. Й. Вапцаров“ – град Ботевград с Отличителен знак

„Аз гарантирам щастливо детство“  

 

ОУ „Никола Йонков Вапцаров“ – гр. Ботевград бе отличено с плакет в силно оспорвания конкурс на Държавната агенция за закрила на детето „Аз гарантирам щастливо детство“ 2021. На онлайн церемония, която се състоя на 25 март, Агенцията удостои училището ни с отличителния знак в категория „Значима иновация“ за приноса му в създаването на условия за пълноценното развитие на учениците, за отлични постижения в обучението по математика. Училището е иновативно на тема „ STEAM и Дигитална математика“.  Иновацията се реализира в 6 паралелки, като прилага последно поколение технически средства: заряд Box с персонални лаптопи за всеки ученик и електронни дисплеи. Облачните технологии се прилагат,  както в електронното обучение, така и в присъственото. Съчетават се иновативни и интерактивни методи на преподаване.

Доказателство за успешната иновация са завоюваните голям брой медали на различни математически състезания:

 • Международно състезание „Математика без граници“
 • Математическо състезание „Хитър Петър“
 • Национална олимпиада по математика
 • Национална олимпиада „Знам и мога“
 • Национално финално състезание на СБНУ в областта на математиката и природните науки.

Номинацията е стимул за продължаване на традициите, свързани с прилагане на иновационни практики.

На онлайн церемонията с видеоклип бе изказана благодарност от госпожа Петя Кочкова – директор на ОУ „Н. Й. Вапцаров“ – град Ботевград.

 

 

Научно-приложна конференция – 25.03.2021г.

Основно училище „Никола Йонков Вапцаров“ – град Ботевград участва в научно – приложна конференция на тема: „Повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти“     Конференцията се проведе онлайн на 25.03.2021 г. и е под патронажа на д.ик.н Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители.

Г-жа Такева откри конференцията и представи основен доклад за  Квалификацията на педагогическите специалисти.

Споделиха се актуални и важни за образованието теми:

„Комуникацията  учители- ученици. Сблъсък на поколенията или изграждане на подкрепяща образователна среда“ – доц. д-р Даниела Илиева, ВУЗФ

„ Линейна регресия  и математически модели“ – акад. Сава Гроздев

„ Дигиталната  трансформация в средното образование“ – доц. д-р Боян Жеков, хоноруван преподавател, ВУЗФ

„ Стратегическо брандиране на училището сред обществеността, родителите и учениците“- проф. д-р Боян Дуранкев, ръководител на катедра „Маркетинг и мениджмънт“, ВУЗФ

По време на дискусията г-жа Такева предостави думата на Петя Кочкова – директор на ОУ „Н .Й. Вапцаров“ – град Ботевград, която сподели за прилаганите иновативни технологии, за спечеления STEAM проект природни науки, за успешната работа на иновативните паралелки   и многобройните постижения на учениците.

 

Национален кръг на националното състезание „Ключът на музиката“

 

 

Отговори от НМС „Европейско кенгуру“ – 18.03.2021 г.

Двама петокласници от ОУ“Н.Вапацаров“ -Ботевград с отлично представяне на националното състезание по английски език на Сдружение „Асоциация на Кеймбридж училищата в България“

 

 

2018/2019 учебна година