Открити уроци по НП “Иновации в действие”

Открити уроци по НП „Иновации в действие“ в ОУ „Н. Й. Вапцаров“

 

Във връзка с осъществяване на дейности по Националната програма нашето училище прие гости от ОУ Свети Пимен Зографски –иновативно, ОУ Христо Ботев –неиновативнои и двете от София и ОУ Митрополит Авксентий Велешки – Самоков. Колегите бяха посрещнати в сградата на начален етап с кратка програма.

Целта на посещението е наблюдение на интерактивни уроци по математика и използването на LEGO конструкрорите.

Първият урок беше в I а клас с класен ръководител г-жа Румелия Янкова. Темата на урока беше „Събиране и изваждане с числата до 20 с преминаване“. Основни акценти в урока бяха екипна работа – ,,Часовник“ – акция за събиране на отпадъци, тренажор ,,Разделно изхвърляне на отпадъци”, МОЗАБУК – Героят на числата,  работа с ЛЕГО конструктор – Ветроходен автомобил.

Урокът на г-жа Славейка Калфова в I д клас беше със същата тема, но гостите видяха връзка с родинознание като в Wordwall учениците решаваха задачи, свързани с растения и животни. Учениците направиха колички с LEGO конструктор и проведоха експеримент за установяване кои колички се спускат по-бързо.

След двата урока колегите от София и Самоков разгледаха сградата и се отправиха към прогимназиален епап.

Проектно – базирано обучение по математика представи г-жа Силвия Йорданова, като интегриращи  предмети бяха български език, география и и икономика, човекът и природата, история и цивилизации, КМИТ. Темата на урока беше „Геометрични фугури. Обобщение“. Накрая имаше поздрав за гостите с песента „Детска планета“.

След кратка почивка и обяд последва конфериране на уроците, споделяне на опита и добрите практики, обсъждане на планирането и оценяването, както и ежедневното използване на технологиите  в работата на учителя. Споделиха се и практически насоки за работа с  LEGO.

Следобяд гостите се отправиха към Врачешкия манастир „Свети Четиридесет мъченици Севастийски“. Там се насладиха на прекрасната природа и спокойствието на светата обител. Изслушаха с интерес разказа на майката игуменка Касияна за създаването и историята на манастира.

Вторият ден от плануваните дейности също беше интересен и ползотворен. Учителите наблюдаваха интердисциплинарен, проекто-базиран  урок при г-жа Бисерка Петкова и г-жа Теменужка Танчва. В разработването на урока  взеха активно участие г-жа Людмила Лазарова, учител по История и цивилизации  и г-н Георги Иванов учител по КМИТ. По време на урока учениците бяха изпитвани от робот, проектиран с конструктор Lego Spyke Prime с блоково програмиране. Работиха на компютър с математическата програма „Елика“, като построяваха различни кубични тела, строяха с магнитни конструктори правоъгълни паралелепипеди. Говориха за Деня на книгата и авторското право, Деня на английския и испанския език и най- вече за Деня на земята.

Бяха демонстрирани Lego конструкторите и програмата за блоково програмиране в новооткритата стая за занимания по интереси. Гостите бяха впечатлени от уникалния таван и уменията на учениците.

Всички бяха съгласни, че двата дни са били полезни и обогатяващи за всички участници.